Tuesday, December 11, 2012

Bakar satay bersama opah dan atok...

Assalamualaikum...

Sejak saya mula boleh membuat satay sendiri beberapa tahun lalu, saya kurang berminat dengan satay yang lain. Tetapi jika ada orang belanja atau kempunan sangat nak makan segera - saya tidak menolak untuk menerima serta membeli. Bila buat satay sendiri, kita boleh memilih bahagian mana yang kita suka serta memilih daging atau ayam atau kambing. Atau masak ketiga-tiganya.

Bahagian yang saya guna untk membuat satay ialah bahagian thigh ayam yang sangat juicy. Kalau boleh biar perap semalaman. Kali ini saya melakukan aktiviti ini bersama ibu dan ayah. Sudah tentu saya ingin memperkenalkan bisnes terbaru saya hehe. Najhwar Satay :) Ibu dan ayah kata boleh buka bisnes dah... Sebenarnya resepi satay ini saya alter sendiri. Main ikut sedap sahaja. Begitu juga dengan kuah satay. Ada seorang adik di sini yang memang anak tauke satay telah memberi resepi. Cuma saya tak boleh nak follow sebab ada beberapa bahan yang tiada. Saya main letak apa yang ada dalam gerobok. Setakat ini, beberapa kali buat rasanya konsisten :)


Sedia untuk dibakar

Atok nak mebakar, mula sibuk si dia

Anak-anak jarang makan tembikai, sekali makan nak banyak

Gambar satay yang sudah dimasak tiada kerana memang tak ingat lain dah bila makan

Makan petang yang kenyang dan cuaca yang sejuk-sejuk anginnya, Alhamdulillah

Ahmad Zaki dengan aktivitinya (gambar opah dan ummi tiada)



2 comments: