Assalamualaikum...
Sejak saya mula boleh membuat satay sendiri beberapa tahun lalu, saya kurang berminat dengan satay yang lain. Tetapi jika ada orang belanja atau kempunan sangat nak makan segera - saya tidak menolak untuk menerima serta membeli. Bila buat satay sendiri, kita boleh memilih bahagian mana yang kita suka serta memilih daging atau ayam atau kambing. Atau masak ketiga-tiganya.
Bahagian yang saya guna untk membuat satay ialah bahagian
thigh ayam yang sangat
juicy. Kalau boleh biar perap semalaman. Kali ini saya melakukan aktiviti ini bersama ibu dan ayah. Sudah tentu saya ingin memperkenalkan bisnes terbaru saya hehe. Najhwar Satay :) Ibu dan ayah kata boleh buka bisnes dah... Sebenarnya resepi satay ini saya
alter sendiri. Main ikut sedap sahaja. Begitu juga dengan kuah satay. Ada seorang adik di sini yang memang anak tauke satay telah memberi resepi. Cuma saya tak boleh nak
follow sebab ada beberapa bahan yang tiada. Saya main letak apa yang ada dalam gerobok. Setakat ini, beberapa kali buat rasanya konsisten :)
|
Sedia untuk dibakar |
|
Atok nak mebakar, mula sibuk si dia |
|
Anak-anak jarang makan tembikai, sekali makan nak banyak |
|
Gambar satay yang sudah dimasak tiada kerana memang tak ingat lain dah bila makan |
|
Makan petang yang kenyang dan cuaca yang sejuk-sejuk anginnya, Alhamdulillah |
|
Ahmad Zaki dengan aktivitinya (gambar opah dan ummi tiada) |
Manjanya Harraz dgn atuknya. Heheh..
ReplyDeletesangat la mazia... atoknya pun asyik Harraz aja...
ReplyDelete