Tuesday, January 3, 2012

Pandangan yang salah tentang ILAH

Assalamualaikum...


Di sini saya ingin menyambung kembali apa yang telah saya tulis sebelum ini di bawah tajuk ILAH dalam Dua Kalimah Syahadah. Di dalam Al-Quran banyak dijelaskan tentang Ilah yang patut disembah hanyalah Allah, yang menjadikan makhluk dan mentadbir sekalian alam. Namun, ada juga manusia yang masih lagi menyimpang dari dasar akidah Islam yang sebenar iaitu menyembah selain dari Allah. Terdapat beberapa ayat dalam Al-Quran yang boleh kita perhatikan.


Firman Allah SWT :


Firman Allah SWT :
Firman Allah SWT :
Berdasarkan beberapa ayat di atas, kita boleh lihat bahawa ada di kalangan manusia telah menjadikan manusia sebagai tuhan dan menyembahnya. Namun begitu, banyak kefahaman manusia sekarang bahawa perkataan menyembah hanya dalam bentuk penyembahan fizikal sahaja.


Menyembah bukan sekadar solat!


Firman Allah SWT :
Mengikut al-Qurthubi yang dimaksudkan dengan menyembah syaitan di dalam ayat tersebut ialah taat, patuh dan memperhambakan diri kepada syaitan dengan melakukan maksiat kepada Allah. Dalam ayat yang lain iaitu dalam surah Al-Baqarah ayat ke 21, perkataan sembah di dalam ayat tersebut bererti mestilah mengikut syariat Allah dan hukum-hukumnya dengan kepatuhan, keredhaan dan perhambaan diri.


Oleh itu, mari sama-sama kita betulkan pemahaman kita supaya bukanlah menyembah itu hanya sekadar sujud di waktu solat, puasa dan akhirnya ke tanah suci tanpa mematuhi segala syariat dan hukum-hukumnya.


p/s : jika kita tidak mencari ilmu, sungguh banyak yang kita tak tahu....

No comments:

Post a Comment