Monday, October 8, 2012

Perth Royal Show...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah. Sudah masuk hari Isnin ya. Sekejap sahaja masa berlalu dalam seminggu. Suami saya sejak pukul 6.00 pagi tadi sudah keluar mencari rezeki. Pukul 10.00 pagi ke uni pula, jumpa supervisor. Tengah sibuk buat journal paper. Ahmad Harraz baru lepas mengaji. Ahmad Zaki tengah main train. Rumah sudah siap vakum. Baju sudah sidai. Sayapun sudah selesai solat Dhuha dan mengaji.

Alhamdulillah, baru ada masa nak update blog. Hari khamis yang lalu, kami sekeluarga pergi ke Perth Royal Show. Untuk pengetahuan, event ini akan diadakan setiap tahun. Selama kami menetap di sini, inilah kali pertama kami ke sini. Harga tiket yang kami dapat ialah AUD23 seorang. Untuk kanak-kanak adalah percuma.

The IGA Perth Royal Show is Perth's biggest community event attracting 400,000 visitors from the city and the country every year. With a rich history spanning 170 years, the Show is an iconic social and cultural event which showcases WA agriculture, small business and entertainment. - http://www.perthroyalshow.com.au/


Kami bertolak jam 9.30 pagi ke Bentley kerana kami ingin menaiki public transport ke sana. Lebih mudah. Kami parking kereta depan rumah adik-adik undergrad dan menaiki bas ke Oat St. Sampai di Oat St kami menaiki train ke Perth City dan dari sana disediakan train khas ke Claremont Showground. Banyak aktiviti yang telah disediakan di sana dan sudah pasti satu hari tidak cukup untuk habiskan tour. Apa yang menarik ialah jualan showbags yang pelbagai jenis dan murah. Sebagai contoh, satu bag bernilai AUD25. Harga sebenar adalah lebih seperti AUD60 atau AUD50. Kami belikan Harraz, Toy Story dan Zaki The Wiggles.

Apa yang menarik...Coklat Lindt

Pameran askar

Pengakap

Pertandingan lembu-lembu dari peladang

Antara gerai-gerai di luar

Saya naik yang ini

Abi teman Harraz

Ummi teman Harraz

Abi dan anak-anak

Nak naik juga

Jalan atas air

Busuk la abi...

Harraz naik pony

I'm driving...

Istana Coklat

Tumpang makan sekejap 

Pertandingan dan pameran sheep

Nak bulu baru

Bijirin

Antara hasil yang diperolehi

Antara bulu kambing biri-biri

Pameran/ jualan kucing-kucing

Si comel AUD300

Masamnya saya...

Lunch sambil menonton

Yang paling penting - Showbags (AUD25 - each)


No comments:

Post a Comment