Saturday, August 25, 2012

Kuala Lumpur - Bonn, Germany

Assalamualaikum...

Perjalanan kami bermula di rumah saya (Bota) pada jam 4.30 petang. Waktu ini paling sedih kerana kami meniggalkan anak-anak yang belum pernah lagi ditinggalkan dengan sesiapa dalam jangka waktu yang panjang. Harraz yang tertidur sambil matanya berair. Zaki juga tidur lena sebelum kami pergi sangat meruntun jiwa. Adik ipar saya, Wadi dan adik saya, Yan bersama si kecil Asyfa Rania yang menghantar kami ke KLIA. Terima kasih banyak-banyak buat mereka. Jenuh juga Wadi memecut tanpa henti kerana jammed di tengah jalan. Maklum sahajalah musim raya. Penuh sesak kereta di jalan raya. Kami tiba di KLIA jam 9.00 malam dan berehat beberapa minit sebelum check-in. Tak sempat nak belanja makan bersama adik-adik.


KLIA - sedih tak bawa spec

Kami menaiki pesawat KLM jam 11.50 malam dan transit di Armsterdam Schipol Airport jam 6.00 pagi waktu tempatan. Perjalanan mengambil masa 12 jam 40 minit sangat meletihkan. Tambahan pula kami tak sempat nak dinner sebelum itu. Ingatkan dapat makanan dalam flight. Rupa-rupanya lebih kurang sejam lebih lagi nak sampai baru dapat meal. Kami transit di sini selama 3 jam 30 minit sebelum ke Cologne International Airport menaiki pesawat Fokker F70. Perjalanan ke Cologne mengambil masa 40 minit. Sampai sahaja di Cologne, kami menunggu bas ke central train station Bonn. Pada waktu ini, perut sangat lapar, mental dan fizikal juga penat.


KUL - AMS

Meal yang ditunggu-tunggu

Armsterdam Schipol Airport

Nak ke Cologne

Naik bas dulu

Destinasi yang semakin hampir

Menunggu bas ke Bonn Hauptbahnhof (Central Train Station)

Sampai di train station, wajib cari MAKANAN!

Makan hari kedua - datang kedai ini juga (EURO 6.50 = AUD 7.20)

Ambil sama dengan suami cuma beza saya ambil nasi, suami ambil chips

Selepas makan, kami menaiki train ke Max-Lobner-Str lebih kurang 10 minit sebelum sampai ke Gustav-Stresemann-Institut. Jauhnya perjalanan sebelum sampai. Kalau tak silap jam 6.00 petang waktu Malaysia kami sampai. Sangat tak segar. Mata pun dah tak kenal waktu tidur. Beza masa dari Malaysia -6 jam. Suami saya pula baru lihat jadual present. Hari pertama, pembentang kedua. Sepanjang suami tiada, saya duduk di dalam bilik sahaja. Pengalaman baru ialah bilik ini tidak ada penghawa dingin. Cuaca pula agak panas. Nasib baik ada tingkap :) dan berada di negara yang tidak menggunakan bahasa inggeris menyebabkan agak sukar untuk membeli barang-barang serta bertanya arah. Nasib baik ada google translator. Belajar bahasa la kami. 


Inilah destinasi yang dituju

InsyaAllah akan bersambung....

No comments:

Post a Comment